Divortul la notar

Este cea mai simpla cale de a desface o casatorie, chiar si atunci cand exista copii minori. Nu trebuie sa existe, ca o conditie principala. Decat acordul partilor.

Aceasta prevedere, introdusa initial prin legea 202/2010 si modificata prin adoptarea Noului Cod Civil, este de natura sa aseze legea in rand cu realitatile sociale actuale. Mai mult, are caracter educativ si, pe cale de consecinta, un rol important in evolutia constiintei individuale si colective.

Caci, ce este mai normal la incheierea unei casatorii decat intelegerea viitorilor soti? Si, de ce nu putem socoti la fel de normal ca, dupa o convietuire mai mult sau mai putin de durata, sotii sa-si desfaca raporturile tot prin buna intelegere?

Anterior actualei reglemenetari legale, situatia juridica era depasita de realitatea sociala, intrucat existau numeroase cupluri care, desi se intelegeau perfect cu privire la toate aspectele legate de desfacerea casatoriei, nu avea de urmat decat calea instantei de judecata.

Pronuntarea divortului era asadar un motiv de trauma suplimentara, atat pentru soti cat si pentru copiii lor minori, toti fiind obligati sa faca fata si sa se supuna caracterului contencios si public al divortului

Ce inseamna si ce presupune acum un divort pronuntat prin acordul sotilor, de catre notarul public? In primul rand exista beneficiul unei proceduri “curate”. Avantajul acesteia consta in special in inexistanta unor traume suplimentare, mai ales pentru copiii minori.

Pentru a putea divorta, sotii trebuie sa se prezinte personal in fata notarului public in vederea depunerii actelor si semnarea cererii de divort. In cazul in care unul dintre soti nu se poate prezenta la depunerea cererii, el poate fi reprezentat de catre un mandatar cu procura speciala si autentica.

Documentele necesare sunt :

  • certificatul de casatorie
  • certificatele de nastere ale sotilor
  • certificatele de nastere ale copiilor minori
  • actele de identitate ale sotilor
  • dovada ultimei locuinte comune

Competenta in a solutiona cererea apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau notarului public de la ultima locuinta comuna a sotilor.

Divortul la notar este conditionat de intelegerea sotilor cu privire la divort, la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei si cu privire la situatia copiilor lor minori. Nu trebuie sa existe obligatoriu o intelegere si cu privire la bunurile comune ale sotilor, la modul de impartire al acestora.

Problemele patrimoniale de acest tip se pot rezolva atat concomitent cu divortul cat si ulterior, fie printr-un partaj voluntar fie prin instanta de judecata. Oricum, lipsa unui acord in acest sens nu are nici o relevanta in raport de pronuntarea divortului, daca sotii sunt de acord cu privire la desfacerea casatoriei si la celelalte aspecte pe care le-am mentionat.